Вход | Регистрация

Пламена Челаврова: "Готическо е да откриваш красотата и светлината във всяка мрачна картина"

Пламена Челаврова: "Готическо е да откриваш красотата и светлината във всяка мрачна картина"
Пламена е от Велико Търново, възпитаничка на ВТУ със специалност "Славистика". С еднаква страст се посвещава на изучаването на полски език, музиката, готик културата и всичко, свързано с нея. Освен че рисува върху текстил, тя пее още от дете, като първите й сериозни опити са във вокална група "Пеещи камбанки". В "по-осъзната" възраст винаги позитивната и пламенна Пламена се изявява като вокал в метъл формации и е част от колектива, разработващ българският сайт за готик момичета TheBulgrianGothicGirls.eu

Всестранно развита личност, енергична и стремителна в артистичните си пориви, Пламена Челаврова предизвика интереса ни с поредното си начинание, насочено към хората, търсещи поле за изява на своите таланти. Вижте кой, как и защо стои зад проекта TheBulgrianGothicGirls.eu и развива готик културата у нас.


Представи се за Север.бг, коя е Плàмена Челаврова?

Аз съм много мил и толерантен човек, харесва ми да съм усмихната и да зареждам положително околните. Разнообразните ми занимания и интереси ме запознават с богатството на околния свят. На принципа съм "Правя каквото мога, пък да става каквото ще!". Справедливостта е едно много силно чувство в мен и винаги ме е водело. Не прощавам лесно. Запален почитател съм на астрономията и мистиката. Който ме познава  добре, знае коя съм.

Как се роди идеята за сайта за българските готик момичета и защо е посветен на момичетата - www.TheBulgrianGothicGirls.eu ?

Идеята се появи изведнъж. Това се случи още юли месец миналата година. Имам доста приятелки и познати, които обожават готик стила в своите разновидности и понеже моите идеи винаги са навързани една с друга, реших да създам място, където да се събираме любители и ценители на този стил в изкуството.

Началото беше фен страница във "Фейсбук". Там започнах да публикувам всякакви неща, свързани с готик стила – новини, музика с готик влияния, готически дрехи и техните разновидности по стилове, аксесоари, готик грим, идеи за готик маникюри, готическа архитектура и декорации, готически украсени торти, готически кукли, картини и най важната част – специален албум, посветен за готик дамите в България. В него може да се включи всяко момиче, което преценява, че иска да присъства като представител на стила за България. С времето албумът със снимки се запълва и това много ме радва, защото хората се събуждат и вече не се възприемат като на заден план.

Всеки има нужда да бъде оценен по някакъв начин. Радва ме и това, че се намират, макар и малко, хора , които правят възможно развиването на този стил в България. Аз познавам много хора, ценящи готиката и общувам постоянно с тях, виждам жаждата им за място, където да бъде представено това изкуство, без излишни заблуди. Така реших да създам и предпоставки за неговото развитие. Това се случва и благодарение на тяхната подкрепа и вяра. Официалният сайт за българските готик момичета беше замислен още октомври месец миналата година. Фен страницата лека полека се запълваше и на едно готик събитие в София мои приятелки ме надъхаха да създам сайт. С времето идеята узряваше все повече и повече и се разрасна в един наистина голям проект със свързан помежду си сериозен и амбициозен екип.

Поставили сте си за цел да търсите хора на изкуството, повлияни от готиката, какво всъщност им предлагате?

Предлагаме им поле за изява, място, където ще се чувстват оценени, място, където ще могат да преоткрият себе си, дори място, където ще могат да оставят следа, която ще допринесе за развитието на стила, за който говорим. Предлагаме им стимул да продължават да творят, да не се страхуват да бъдат себе си и да бъдат смели. Няма нищо по-хубаво от това да бъдеш признат, оценен и уважаван. Да си готик или рапър, рокер или рейвър, това изобщо не пречи да си най-добър в дадена област. Познавам готици дизайнери, програмисти, художници, музиканти, фотомодели, преподаватели, психолози, философи, филолози и много други, които допринасят достатъчно много за обществото и не са отхвърлени, както много хора си мислят. Това доказва, че какъвто и да си, имаш място под слънцето, само е важно да покажеш и докажеш, че не си по-лош от другите.

Всъщност сме си поставили много цели, които искрено се надяваме да постигнем, и много идеи, които да реализираме. Разбира се, всичко това зависи и от аудиторията. Този сайт ще осъществява много дейности, свързани с готическата мода в България, с талантите, които е родила, и ще открива нови хора, заслужили внимание. Ще представя стила и разбиранията на готическото общество, по-насочени към класическия готик стил, като най-много целим да покажем красотата на готическото изкуство пред хората, които са предубедени към него.

Кое е "момичешкото" в сайта?

Искаме да съберем на едно място момичетата на България с готическо излъчване и готик начин на живот, както и техните поддръжници. Сайтът има галерия, в която ще се публикуват снимки на изявени готик модели, победителки от различни конкурси, както и победителки от конкурси, които ще бъдат организирани в сайта. Ще има награди като професионални фотосесии, облекла с уникални ръчно изработени готически изображения, готически бижута и аксесоари и т.н. Ще се организират периодично конкурси за модели, анкети на определени тематика, конкурси за картини и артистични снимки в различни насоки на готиката и много други. Ще отделим специално място за изявените таланти и спечелилите нашите конкурси.

Има също директория "Медия", която искрено се надяваме да се запълва с времето. Там всички ще могат да чуят песни на български групи и изпълнители от различни стилове с готик елементи. За съжаление в България те са наистина много малко, но дано това да е само временно явление и да открием и покажем все повече творци в тази насока.

Кои са хората, които стоят зад мащабната реализация на сайта?

Той се администрира от мен като дизайнер, редактор и организатор, Николай Начев - професионален фотограф и поддръжка на сайта, и Галин Христов – също администратор и на новата готик социална мрежа www.ChildOfTheNight.net. Към екипа се присъедини и Станислава Спасова, известна с марката си бижута "S-MOON-S". Предстоят още много срещи и попълнения в екипа ни, което може само да ни радва.

Проектът е мащабен сам по себе си, защото всеки един от екипа е специалист в това, с което се занимава. Готови сме да даваме много от себе си, за да помогнем за развитието на изкуството в България. Това ни зарежда много положително и ни дава голяма надежда, че за да се случи нещо хубаво, трябва да се амбицираме и да го създадем.

Има ли почва у нас готик културата?

Има почва. Ако нямаше – нямаше да се занимаваме с нейното развитие. Готик културата е много ценна, като започнем от самото начало с нейното изразяване чрез средновековната световна архитектура, стиловете на обличане през различните епохи до днес, развива се и начинът на мислене, откриването на красотата в мрака и интересът към мистичното, внушаващото. Всеки я разбира по различен начин заради разнообразието в нейните подстилове, те са наистина много и всеки за себе си може да ги променя така, както му е удобно, за да се чувства добре.

Защо готика? Откога си увлечена по нея и какво ти дава тя?

При мен това се разви с времето. Още от малка знаех, че съм по-различна от моите връстници - по-недоверчива, по-предпазлива, по-потайна, обичах да се усамотявам и да търся смисъл във всяко нещо. Но това изобщо не ми попречи да бъда много общителна и да имам много приятели. Започнах да приемам черния цвят като нещо, което ме пази. За мен той е символ на нощното небе. Кожените дрехи, корсетите, тежките обувки, медальоните и др. са стилни аксесоари, които наистина ценя много.

Готиката може да бъде навсякъде - в мрачното хладно есенно време, в отражението на тъмните облаци в локвите, в голите изсъхнали клони на дърветата, в увяхналата роза, в капките дъжд по стъклото на прозореца, или пък в усещането, че времето е спряло, както и в светлата комбинация от зимно поле, белите гълъби, светлите райски порти, разхождащи се бели слънчеви ангели и много подобни моменти. Аз намирам красотата в тях заради това, че са част от нашия свят и аз ги разбирам и приемам.

В обществото готик стила се възприема по-скоро негативно, свързва се със страшното, с депресията. Каква е истината?

Изписани са много статии за това, какви са готиците, какво е готиката и изобщо кой харесва мрака и какво намира в него. Някои от тези писания са негативно насочени и съвсем извъртащи реалната представа поради невежество.

По принцип готиката не е само мрак, гробища, злокобни замъци, депресия, тъга, болка и т.н. Тя може да се открие в светлите тонове на емоциите ни, стига да бъдат разпознати като такива, и може да се изрази по изключително много начини. Тя може да бъде нежна, светла, изпълваща с надежда и красота, с много положителна символика  – бели гълъби, пеперуди, снежни картини, бели готически рокли или облаци, разстилащи се в небето. Едва ли това може да се нарече зловещо.

Всяка емоция, всяка вибрация може да се опише в готическото изкуство по начин, който хората чувстват. Всеки може да си проектира свой готически приказен свят, от който да има нужда, където да се почувства по-спокоен, по-смирен, по-обнадежден, по-силен. Готическо е да откриваш красотата и светлината във всяка мрачна картина, да откриваш наслада в това, което за другите сиво, да го виждаш по друг начин, да виждаш силата в различни цветове. Готиката е изкуство, мистика, магнетизъм, магия и може да се изрази по наистина много начини.

Романтика, маска/грим, дрехи/, връщане към Средновековието - всичко това е вид бягство от реалността. Какво не й харесвате на тази реалност и какво по-хубаво е останало в миналото?

Не може да се каже, че миналото, на което не сме свидетели, е по-добро от настоящето, в което живеем, не и по абсолютен начин. Относително е кое е хубаво в миналото и кое е хубаво в настоящето за всеки един човек. Но пък не можем и да сме безразлични към историята и стила през вековете. Ако откриваме нещо хубаво в отминалите времена, можем да го пресъздадем и днес. Не само готиците имат възможността да 'бягат' от реалността посредством въображението си. Всеки го прави по един или друг начин, за да се почувства по-щастлив, ако нещо в настоящето не го удовлетворява.

„Маска“ според мен не е съвсем точната дума, защото готиците, които се показват като такива, са точно себе си. Така се чувстват и го заявяват смело. Донякъде може да се счете и като протест, защото всеки е роден свободен да харесва и избира начина си на живот. Готиците показват, че е по-добре да бъдеш себе си, отколкото някой, който ще се преструва на това, което не е, и е обречен на нещастието да се влияе само и единствено от другите, чието мнение да контролира живота му. По-голямата част от обществото ни отхвърля правилния път и се осланя на робуването като алтернатива за щастие. Аз лично не съм съгласна, но всеки има право на избор.  

Освен почитател на този стил, ти си и творец - рисуваш, пееш. Разкажи повече за това - кога започна, в кои групи пееш, къде могат да ви чуят хората.

С рисуване се занимавам, откакто се помня. От 2000 г. се запалих по рисуването върху текстил, което от хоби се превърна донякъде в работа. Имам огромна галерия от поръчки на мои приятели и познати от цял свят. С музика също се занимавам от съвсем малка. Още в детската градина ме избраха за главната роля на мюзикъл към приказката за Червената шапчица. След това започнах да пея в детската вокална група „Пеещи камбанки“. Това даде огромен тласък за бъдещите ми занимания в тази област.

Сериозно се захванах с музика от 2007 г., когато беше дебютът ми на рок сцена в София. Тогава бях гост-вокал в групата на брат ми, която свиреше в стил прогресив метъл. Горе-долу по същото време с мой много добър приятел китарист и композитор събрахме музиканти и сформирахме бандата "Lake Of Flames", която е в стил алтернативен метъл с готик влияние. В момента записваме албум, като мастерираме и миксираме песните сами. Става бавно, но се получава точно както ние го искаме и както си го представяме да звучи.

През 2008 г. бях поканена да участвам в българската "Евровизия" като беквокал на класиралата се на полуфинала тогава Марияна Жекова. Беше голяма емоция.

Иначе участвам в още една група, която е по-скоро проект, понеже действаме от разстояние. Това са "In Thy Kingdom". Стилът е по-специфичен – симфоничен готик дуум, и е по-насочен към ъндърграунд сцената. Текстовете на песните са пропити с много силни емоции, което ги прави и ценни за изпълнение.


Трудно ли е да се реализира един свободен артист у нас, какви пречки срещаш?

Реализацията става трудно, разбира се. Най-малкото, което трябва да се постигне един артист, е да повярва в способностите си, да бъде уверен, че ще успее и да спечели доверието на хората, които да оценят качествата му и да продължават да го търсят. Много е важно и какви предпоставки ще създаде за реализацията си. Но въпреки всичко, всеки артист е индивидуален и по различен начин се случват нещата при всеки.

Какви са бъдещите ти проекти?

Мода, реклама, журналистика, изкуство. Това са ключовите думи, които отговарят общо на въпроса. В момента уча Реклама, маркетинг и бизнес комуникации" като следдипломна квалификация и искрено се надявам със Славистиката, която завърших скоро, да се получи добра комбинация. С готическата мода се занимавам отдавна и мисля, че така ще е и занапред. Предстоят записи и издаване на албуми на двете групи, в които участвам, както и други музикални проекти.

Работата ми с "The Bulgarian Gothic Girls" и готик социалната мрежа www.childofthenight.net ще ми дадат поле за много дейности и реализиране на множество идеи заедно с колегите ми.

И дежурният ни въпрос - чешит ли си?

Това вече другите могат да кажат. Искрено се надявам да се забавляват край мен и да им е интересно.


----------
фен страница - facebook.com/BulgarianGothicGirls
песни на Lake Of Flames – myspace.com/lakeofflamesband
рисуван текстил на Пламена - facebook.com/PlamenduraArt



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар