Кои са причините за ранното съзряване?

Тя поглежда над очилата си, стиснала близалка. Роклята на цветчета не може да излъже никой мъж - на това девойче вече не му е интересно да си играе на кукли... Легендарен е този кадър от екранизацията на "Лолита" , показващ неудържимото обаяние на нимфетка и порочната невинност на дванайсетгодишно дете.

Но в живота не ни е до възхищение от гениалната режисьорска работа, ако такава Лолита - стремително съзряващо дете - расте в собственото ни семейство.
Как израстват лолитите?

Лолити (нимфетки) са девойките, които научават изкуството на флирта заедно с таблицата за умножение. Психолозите са убедени, че основната причина за ранната сексуализация е недостигът на любов в семейството. Най-разпространеният случай е на прекалено заетите родители, които предават възпитанието на дъщеря си в ръцете на баба или бавачка. Именно затова проблемът по-често засяга заможните семейства. Момичето учи в частно училище, говори три езика и има трима любовници на различна възраст.



Друга възможна ситуация е неблагоприятният пример на разведена майка, сменяща партньорите си едва ли не за всеки ден от седмицата - в такива случаи детето е лишено не само от баща, а и от майка. В жената, заета с устройването на личния си живот, то не открива чертите на предишната си майка и често предпочита да избяга при непознат, вместо ежедневно да се сблъсква с тази, която е компрометирала думата "мама".



Изпитвайки недостиг на любов в семейството, децата я търсят извън него. Ранната сексуалност започва на 11 - 12 години, когато съучениците от мъжки пол все още са заети с рисуването на коли по кориците на тетрадките си. Обект на повишеното внимание стават по-големи момчета, които вече са в състояние да отвърнат адекватно на този интерес. Но емоционалният глад не може да бъде задоволен само с един роман. Партньорите се сменят един след друг и до завършването на гимназия лолитите превъзхождат с опит собствената си майка.



Има още една причина и тя няма връзка с бягството от самотата. Това е опитът да докажеш на околните, че вече си възрастен. Опит да покажеш на майка си своята женственост и сексуалност, а на баща си - че можеш да си привлекателна за други мъже. И, за разлика от по-горе споменатите "захвърлени" деца, тези момичета отлично осъзнават ценността на своето развиващо се тяло и умело го превръщат в оръжие за манипулации. Лолита изобщо не е глупава! Тя прекрасно знае как да се държи и какво може да очаква. Тя разбира в какво точно се състои нейната привлекателност и затова се опитва да не прекалява с нея. Ако преиграе с възрастта - ще загуби детското очарование, ако наблегне на детското - няма да се отличава с нищо от връстниците си, а тя иска да изпъкне сред тях. За такива момичета обикновено казват, че са рано съзряващи. Но не казват друго: защо желанието да докажеш на родителите си своята независимост се превръща в смисъл на живота ти?


Поп-иконата. Бляскавата Лолита.

Лолита е навсякъде. Образът и се тиражира от режисьори и художници. Лолита е сексуална, ерго: по нейната инфантилност ще въздишат жени от всички възрасти. Лолита се появява на модните подиуми измамно безобидна в рокля с волани и боси крака. Тридесетгодишни жени и подражават и се опитват да изглеждат като ученички...

Модните списания съветват да носим висок ток и къси панталонки и точно това съчетание от порочност и наивност създава безсмъртния образ на нимфетката.

"Лолита" се казва яркочервеният руж на Шанел, линия дрехи на Миу Миу, марка чанти и парфюм. Лолита се е превърнала в международна сексуална икона и ако възрастните жени и подражават, то какво остава за подрастващите?


Големите беди на малките девойчета

В началото те ще се хвалят пред приятелките си със скъпите подаръци от своите мъже. Чуждото внимание ласкае... Приятелките ще ги съпровождат с поглед и ще злословят зад гърба им, но ще слушат в захлас всяка дума, предаваща мъдрия опит на "жената".

Дори да им се отдаде да избягат от ранната бременност и проблемите, съпътстващи безпорядъка в сексуалния им живот, на прага на пълнолетието възниква нов казус - лолитите вече са възрастни, но само телом.


Коментар на психолога:

В първите минути на сеанса порасналите лолити се хвалят с богатия си сексуален опит и гледат психолога снизходително. Но след половин час се оказва, че пред него все пак не е жена с богат опит, а момиче, чието детство е било лишено от нещо важно. И сега, когато то вече е пораснало, проблемът се състои в неговата инфантилност, която е станала втора природа. Нейна най-голяма ценност е момичешката и наивност. Но трагедията е в това, че след като са изминали десет или двадесет години, жената все още играе на девойче. Още от детството тя е привикнала с един и същ модел на взаимоотношения и това, че мъжете изобщо не искат да свържат живота си с непълнолетна (фактически, а не по лична карта), за тях е откритие със страшни последици.



Всяко нещо с времето си. За да получим правото да управляваме автомобил, трябва да навършим определена възраст. Взаимоотношенията са далеч по-сложни от карането на кола, но за тях не се изисква правоспособност. Ранната сексуалност не събужда женствеността, а я задушава и най-лошото е, че с това състояние се привиква.

В биографиите на лолитките има още един печален факт - мъката им никога не е приемана сериозно. Едно дете в скандално къса пола и нацупени ярко розови устни не може да предизвика жал. За ученичката в частното училище, качваща се в колата на поредното "гадже" ще кажат, че всичко и е било поднасяно на тепсия и е имала прекалено много кукли и прекалено много скъпи дрехи. За момичето от разбито семейство ще кажат, че е плод на грешки във възпитанието. Роднините ги имат за черните овце и се червят заради тях пред съседите си. Затова и не ги водят при психолог - срамуват се.


Съвети на психолозите

Какви съвети дават психолозите?

Първо: на детето да се обръща повече внимание или най-малкото да се компенсира досегашният недостиг, ако има такъв.

Второ: родителите да успеят да определят признаците на ранната сексуалност. За това говорят: сексуалният подтекст в обичайните детски игри, разсеяността и отсъствието на всякакъв интерес към учебния процес за сметка на повишено внимание към противоположния пол.

Главното е да не забравяте основните правила за общуване с децата в тийнейджърска възраст: не забранявайте, защото това предизвиква повишен интерес. Не критикувайте съмнителните жизнени ориентири на детето, покажете му нови.

За да го заинтригувате с нов начин на живот, помогнете му да си изгради собствен стил. В повечето случаи вашето все още малко момиченце ще забрави за мини полата на съученичката Яница, ако я заведете в хубав магазин и там продавачката и препоръча стилна рокля. Пубертетът е интересен именно с това, че ценностната система се променя по-лесно и от настроението.



... Историята на всяка Лолита е цял роман, в който намират място и самотата, и търсенето "на сляпо" на някаква важна жизнена опора, и откритието на пробуждащата се женственост, и неумението да се справиш с нея. Модата удобно забравя това и ни залива с неуместна пропаганда. Момичетата имат право да останат момичета, а възрастните би трябвало да се замислят за това как да не объркат естествения ход на нещата. Детство без намек от порочност - това е най-новата тенденция.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 18:05 от BG-Mamma™