Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2009 19:40 - Готически храмове
Автор: sphinx Категория: Изкуство   
Прочетен: 31474 Коментари: 9 Гласове:
3

Последна промяна: 25.05.2009 17:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Готическият стил бил последният, завършващ етап в развитието на средновековното изкуство на страните от Западна, Централна и част от Източна Европа (XII - XVI в.). Понятието "готика" било въведено в епохата на Ренесанса, като унизително понятие за цялото средновековно изкуство - в Италия gotico наричали варварските племена на готите. То било считано за "варварско" от прекланящите се пред античността творци на Ренесанса. Всъщнос, това не е вярно. Готиката е един от най-изтънчените стилове. Готическите катедрали изразявали християнската идея за духовност, устремена към висините. Характерна особеност на този стил е удивителното усещане за безплътност на камъка, губещ тежестта си в изящните колони и разклоняващите се над тях още по-изящни ребра на свода. Този стил бил типичен за Германия, Франция и Англия. От романския стил, готиката наследила водещата роля на архитектурата, а в изкуството от този период, особено място заемала "катедралата" - висш образец за съчетание на архитектура, скулптура и живопис (предимно витражи). Пространството във величествените готически храмове, кулите и сводовете, устремени в динамичен архитектурен ритъм и многоцветното сияние на витражите, оказвали силно емоционално въздействие върху богомолците. Храмът съчетавал в себе си тържественото величие със страстната динамика и изобилие на пластични форми, чиято йерархична система изразявала властта на божествените сили над човека. Смелата и сложна конструкция на готическите храмове позволила да се преодолее масивността на романските постройки, да се облекчат стените и сводовете и да се създаде динамично единство на вътрешното пространство.  Готическата архитектура наблягала на вертикалните форми и скелетообразните каменни структури, островърхи арки използващи формата ожив, пинакли, назъбени сводове, аркбутани, розетни прозорци, островърхи кули и вплетени в сградите скулптурни детайли - гаргойли. Всички тези характерни черти били следствие от навлизането на големите прозорци, които не са характерни за по-старите стилове. За постигането на този „светъл“ стил били въведени и аркбутаните, позволяващи по-високи покриви и по-тънките колони във вътрешността на постройките. Островърхите арки били въведени като структурен детайл, но и за постигане на визуален ефект - стремеж към Небесните селения. Готическите катедрали често били декорирани със статуи (отвън) и картини (отвътре) с библейски сюжети. Височината и величествените им размери целели да създадат усещане за величието на Господ и незначителността на простосмъртните.

Cathedrale Notre-Dame - Реймс, Франция

Реймската катедрала е един от най-известните образци на готическото изкуство във Франция. От периода на средновековието до XIX век в тази катедрала са били коронясвани почти всички френски крале.

image
Фасада

image
Поглед отзад

image
Интериор

image
Витражи

image
Розетни прозорци

image
Южен розетен прозорец

Cattedrale di Santa Maria Assunta - Сиена, Италия

За външния вид и интериора на катедралата е използван бял и зелено-черен мрамор, с добавка на червен мрамор във фасадата. Черният и белият цвят са цветовете на Сиена, символизиращи цвета на конете на основателите на града.

image
Общ изглед

image
Фасада

image
Интериор

image
Олтар

image
Колонада и сводове

image
Купол

Cologne Cathedral - Кьолн, Германия

Кьолнската катедрала е една от най-известните готически катедрали. Строителство и трае от 1248 до 1437 г., както и, през един по-късен етап, от 1842 до 1880 г. Днес (със своите 157 м.) тя е втората по височина църква в Германия, след катедралата в Улм. През 1164 г. кьолнският архиепископ Райналд фон Дасел триумфално влиза с мощите на Светите влъхви в Кьолн, които преди това се съхранявали в един от миланските манастири. За тях е изготвен специален саркофаг от злато, сребро и скъпоценни камъни.


image
Общ изглед

image
През нощта

image
Поглед отгоре

image
Фасада

image
Южен портал

image
Главен портал (фрагмент)

image
Страничен портал (фрагмент)

image
Интериор

image
Орган

image
Витражи

image
Дева Мария

image
Св. Христофор

Notre-Dame de Paris - Париж, Франция

Парижката Света Богородица (Нотър Дам) е построена на остров Сите на Сена през 1163-1260 г. и е една от първите катедрали в готически стил . Повечето скулптурна украса на фасадата, която се смята за една от най-красивите, датира от 19 век. Тук Наполеон I е коронясан като император.

image
Общ изглед

image
Фасада

image
Поглед отзад

image
Интериор (1)

image
Интериор (2)

image
Интериор (3)

image
Интериор (4)

image
Интериор (5)

image
Свод

image
Витражи

image
Розетен прозорец

St. Vitus Kathedrale - Прага, Чехия

Свети Вит е катедрала, разположена в закъка на Прага. В нея са погребани много от кралете на Бохемия. Катедралата е отличен пример за готическа архитекрура и най-важната църква в страната. Първата църква, която представлява романска ротонда е построена на мястото на днешната катедрала през 925 от Вацлав I, херцог на Бохемия. За патрон на църквата е избран Св. Вит, тъй като Вацлав получил от император Хенрих I свещена реликва — ръката на Св. Вит.

image
Общ поглед

image
Фасада

image
Фасада (фрагмент)

image
Поглед отстрани

image
Поглед отзад

image
Портал

image
Интериор

image
Витражи

Ulm Cathedral - Улм, Германия

Най-високата катедрала в света - 161,70 метра. Посетителите на катедралата имат възможност да се изкачат по каменна спираловидна стълба до самия връх на това забележително архитектурно творение.

image
Фасада

image
Поглед отстрани (фрагмент)

image
Спираловидна стълба

image
Интериор

image
Орган

image
Олтар

image
Композиция над главния портал

image
Фигура над главния портал

Westminster Abbey - Лондон, Англия

Уестминстърското абатство е готическа катедрала в Лондон. Тук се провеждат коронациите на британските крале. Абатството е строено от Едуард Изповедника в периода 1045-1050 г. и е осветено на 28 декември 1065 г.. От 1245 г. до 1517 г. сградата претърпява реконструкция, след която добива сегашния си готически стил.
В сградата са погребани много монарси, учени, музиканти и държавници като Исак Нютон, Чарлз Дарвин, Георг Хендел, Хенри Пърсел, Чарлз Дикенс, Уилям Шекспир и др.

image
Фасада

image
Северен портал

image
Поглед отзад

image
Интериор (1)

image
Интериор (2)

image
Интериор (3)

image
Свод

image
Орган

image
Витражи

image
Галерия

Св. Павел от Кръста - Русе, България

Единственият образец на готическата архитектура в България е pимокатолическата катедрала „Св. Павел от Кръста“ в Русе, построена през 1890 г. от италианския архитект Валентино.

image
Фасада

image
Интериор

image
Олтар

image
Орган





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tera - Thanks!
24.05.2009 21:54
Има я любимата ми Кьолнска катедрала! :)
Била съм и в "Нотр Дам" в Париж и "Св.Вит" в Прага. Защо "Св.Стефан" във Виена пак си го пропуснал?
Между другото най-красивите витражи, които съм виждала през живота си са в "Светият параклис", Париж. Направих и снимки, но не се получиха добре. Ако имаш нещо под ръка за там го качи - наистина са фантастични! :)
цитирай
2. nadezda - Имам, желание да видя катедралата в ...
24.05.2009 22:39
Имам, желание да видя катедралата в Кьолн! Брат ми беше там и каза ,че е нешо невероятно!
Благодаря за постинга! Ако можеше човек да види всичко на живо......!
цитирай
3. borjanmljakov - Абе не знам, ама тая в Реймс отвътре мяза на яхър.
25.05.2009 02:14
.
цитирай
4. sphinx - tera!!!
25.05.2009 13:01
Съгласи се, че не мога да включа всичко в един постинг. Но специално за теб ще добавя в самостоятелен постинг нещата, за които говориш! :)
цитирай
5. sphinx - nadezda!!!
25.05.2009 13:05
И аз имам желание да видя катедралата в Кьолн, ама...! :) Не губи надежда! Човек не знае, кога ще му се отвори възможност за пътуване. Пожелавам ти от сърце да видиш на живо всичко, за което си мечтаеш!!!
цитирай
6. panazea - направил си енциклопедия
23.06.2009 16:55
на готическата архитектура , Браво ! Аз имах една руска , коята трябваше да чета на руски и съдържаше много по-малко снимки !
цитирай
7. sphinx - panazea
23.06.2009 17:24
Благодаря!!! Поласкан съм!!! :))) Но пак повтарям - това не е енциклопедия, а споделен възторг!!!
цитирай
8. анонимен - Тамплиерите и готиката
28.01.2010 18:22

В разцвета на тамплиерите и цистерцианците се развива една и до ден днешен характерна архитектура: готиката. Експертите продължават да търсят преходната фаза от романтизъм към готика.

В периода между 1130 и 1260 г. се повяват точно 80 църкви и катедрали с впечатляваща и същевременно тайнствена и мистична красота (например Нотр Дам в Париж, Страсбург, Амиен, Руан, Реймс и Шартр). За три от най-прочутите „постройки на тамплиерите“ се смятат Уестминстърското абатство в Лондон, Кьолнската и Майлендърската катедрала. Те са своеобразни майсторски постижения на архитектурата, в които закономерностите на свещената геометрия са употребени до съвършенство. Днес милиони хора посещават тези „вълшебни произведения“ и се питат как е могло да възникнат от човешка ръка. Загадъчното въздействие върху посетителите се губи в тайнственото начало на готическата епоха. Внезапното преоткриване на свещената геометрия в началото на 12. век естествено трябва да се отнесе към намирането на текстовете от Атлантида.


из "Не пипай тази книга" - Ян ван Хелсинг
цитирай
9. sphinx - 9. анонимен
29.01.2010 15:51
Благодаря за коментара! Интересно виждане, но определено не мога да се съглася с връзката между готиката и Атлантида!
Приятен ден! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: sphinx
Категория: Изкуство
Прочетен: 2372031
Постинги: 162
Коментари: 2790
Гласове: 15972
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031