Следва

Червен акцент

Кубинките Doc Martens. Военни, пънкарски, готически…

Кой би носил груб кожен ботуш с връзки и дебела подметка? Всъщност, много хора. А именно (в хронологичен ред)...

Fashion преди 14 години

Кой би носил груб кожен ботуш с връзки и дебела подметка? Всъщност, много хора. А именно (в хронологичен ред) войници, изпаднали германци, работници, пънкари, фенове на готиката, неонацисти и хора с по-особено чувство за стил.

Да започнем с малко история. Doc Martens са измислени от някой си германец, доктор Märtens, в края на Втората световна война. Той използвал гума от военни самолети за подметките и продавал изобретението си предимно на възрастни жени и работници. Явно излишната гума по това време е била много, защото през 50-те бизнесът се разраснал и стигнал до Великобритания.

Именно там в близките години се случила любовната история между обувките, които на български наричаме „кубинки”, и пънк рока.

Недоволните младежи си умирали за суров, груб стил и с готовност нахлузили докмартенсите, с които бащите им работели по корабните докове. Така кубинките се качили на сцена и изведнъж се оказали известни.



Черни или тъмночервени, с жълт шев на подметката, Doc Martens се превръщат в знак за бунт. Да ги носиш означава да искаш да промениш статуквото. Всякакви субкултури копират яките кубинки на пънкарите. Славата на Doc Martens сред всички, които искат да бъдат алтернативни, може да се сравни само с тази на гуменките Converse.

У нас разни подобия на Doc Martens са популярни и сред една особена социална група: момчета в ранните си тийнейджърски години с намръщени физиономии, които се определят като „патриоти”, „националисти” и т.н. Ужас, да, но това не е причина да не носим кубинки. Точно обратното. Този тип обувки не са позволени само за хейтъри, нямат възрастови ограничения и съвсем не заслужават лошия с имидж. Докмартенсите имат огромен моден потенциал за преоткриване.



Ако извадиш кубинките от досадния контекст на черни дрехи, кожени якета и военни панталони, могат да се случат чудеса.

Много момичета по света обичат да комбинират кубинки с рокля. Изглежда готино. Къса пола, чорапогащник с принт или в ярък цвят и Doc Martens е страхотно решение за есента, независимо дали си на 18 или 30. Връзва се добре с ретро слънчеви очила Ray Ban. С тесен панталон и дълго вталено сако могат да са почти елегантни… Като се замисля, тези неща вървят с всичко.

Истински Doc Martens е трудно да се намерят в София, но затова пък в Gorgon (магазин за готическа мода) има богат избор от кубинки (повече и по-малко брутални). Струват около 150 лева, до 200 за тези, които ти стигат до коляното. Имат и модели в жълто, оранжево и зелено. Ако искаш да носиш нещо специално този сезон, потърси ги.

More Fashion